De lokale vindmølleprojekter i henholdsvis Thyregod og Grønbjerg er stærkt brændbart debatstof, der godt kan skille vandene. Kommunen har for at indhente lidt goodwill indført den grønne ordning, der genererer penge til de "vindmølleramte" lokalområder.
GRØNBJERG: I disse dage, hvor solen steger ned over det ganske land med op til 30 grader, er det sin sag at arbejde udendørs som håndværker. Ikke desto mindre er to af slagsen i fuld gang hver dag de næste uger ved skolen i Grønbjerg.
Og de har travlt de to herrer, for det store nye legepladsprojekt, som de er i fuld gang med at effektuere, skal stå færdig til byfesten i Grønbjerg/Langelund fredag den 24. august, hvor der afholdes indvielse af de nye herligheder.
Allerede i starten af juli måned gik friske frivillige med store muskler og endnu større maskiner i gang med at fjerne den gamle legeplads, så der kunne blive gjort plads til den helt nye legeplads. En legeplads, der bliver bygget af det professionelle firma Blaabjerg Leg ApS fra Glejbjerg, og en legeplads, der bliver etableret efter alle kunstens regler og de skarpeste sikkerhedsforanstaltninger.
- Den grønne ordning gælder for vindmøller over 25 m og skal bruges til at fremme lokal accept af opstilling af vindmøller på land. Kommunen kan ansøge Energinet.dk om at få tilsagn om udbetaling af 88.000 kr. for hver MW, der bliver tilsluttet el-nettet. Kommunen kan få dækning til projekter, der fremmer lokal accept af nye vindmøller.Det kan være: 1. anlægsarbejder til styrkelse af landskabelige og rekreative værdier i kommunen 2. kulturelle og informative aktiviteter i lokale foreninger
Professionelt legepladsfirma klarer ærterne
Og netop pga. de strenge sikkerhedskrav til legepladser i dag har Lokalrådet I Grønbjerg/Langelund hyret et topprofessionelt legepladsfirma til at stå for entreprisen. Ingen tvivl om, at man i lokalområdet sagtens kunne finde kompetente og frivillige handymen- og women til at stå for byggeriet, men det er bare alt for kompliceret og kræver en masse nichepræget know how i dagens Danmark at nygge en offentlig legeplads.
- Alle vores legepladsprodukter er produceret efter udstukne Europa-normer. Det er kundens garanti for, at vores produkter er sikre og holdbare, og at de lever op til de krav, der stilles til sikkerhed og tryghed på legepladsen. Vi sender en uvildig sikkerhedskonsulent ud på legepladsen, når vi er færdige, allerede inde kommunens folk er på banen, så vi er sikre på, at det arbejde vi har gjort er tip-top i orden, fortæller Jens Peder og Bjørn fra Blaabjerg Leg ApS, mens de med svedperler dryppende ned fra panden bakser med at gøre den nye sandkasse på legepladsen klar.
Vindmøllerne i Klink kaster 790.000 kroner af sig til landsbybevarende formål
Det er klart, at det nye legepladsprojekt med professionelle håndværkere ind over bliver noget dyrere, end hvis lokale frivillige havde svunget hammer og sav, men idet Lokalrådet via kommunens grønne ordning har modtaget godt 790.000 kroner, er der også penge på kistebunden at gøre godt med til gode lokale projekter.
Legepladsprojektet er nemlig ikke det punkt på Lokalrådets ønskeseddel. En ønskeseddel, der er blevet prioriteret i samarbejde med Vejle Kommune, og som indeholder fine tiltag som eksempelvis en legeplads i Langelund, en BMX-bane ved skolen/hallen, en atletikbane ved skolen/hallen, hvor der bliver etableret en 60 m. løbebane med "sandkasse" til højde- og længdespring for enden af atletikbanen, en teltplads og et muldtoilet mellem den eksisterende multibane og fodboldbanen samt et legerum i hallen.
Altsammen fine lokale projekter, der finansieres indirekte af vindmøllerne i Klink i lokalområdet, og som skal holde den frygtede landsbydød fra døren fra det velfungerende lokalsamfund i kommunens vestligste destination.